Radyatör Tamiri Nasıl Yapılır

News & Announcements
Radyatör Tamiri Nasıl Yapılır

Hepimizin bildiği üzere oto radyatörler çok önemli görevler üstlenirler ve dönemsel olarak bakım&onarıma ihtiyaç duyabilirler. Bu nedenle her sürücünün oto radyatör tamiri nasıl yapılır noktasında bilgilendirilmesini amaçlayan yazımızın faydalı olacağını düşünüyoruz. İsterseniz öncelikle oto radyatör sisteminin teknik anlamda neyi ifade ettiğini aktardıktan sonra diğer detaylara geçelim. Sistemle ilgili öncelikli olarak bilinmesi gereken konu başlığı bu donanımın motoru aşırı ısınmanın olumsuz etkilerinden koruduğudur. Çünkü motor içerisinde dolaşım halinde bulunan su veya antifriz sadece bu donanımın tarafından soğutulur. Dolayısıyla motorun radyatör haricinde bir soğutma tertibatı yoktur diyebiliriz.

Oto Radyatör Sistemi Değişik Metal Alaşımlardan İmal Ediliyor

Dış gövdesinin darbelere karşı dayanıklı olması için genellikle çelikten imal edilen oto radyatör sisteminin soğutucu bölümünde bulunan petekler ısıyı daha çabuk transfer etmesi için alüminyum alaşımdan imal edilir. 2 adet su deposundan gelen ve soğutularak motora geri gönderilen sıvı aracın hararet yapmasını engelleyen en önemli tertibattır. Tabi sistemin çalışma prensibi rüzgarın petek aralarından geçerek soğutma yapmasına dayandığı için araç durduğunda başka sistemler devreye girmek durumundadır. Dolayısıyla aracın motorunun çalıştığı ancak hareket etmediği zaman dilimlerinde bu soğutma görevini peteklerin hemen ön kısmında bulunan ve hararet fanı olarak nitelendirilen pervaneli sistem gerçekleştirir.  Otomatik şekilde devreye giren fan ısı düzeyinin 90 derecenin üzerine çıkması durumunda sanki araç hareket halindeymiş gibi rüzgâr sirkülasyonu oluşturmakla görevlidir.

Oto Radyatör Tamiri Birkaç Farklı Metotla Yapılıyor

Takdir edersiniz ki her donanımın kendine has arıza tipleri bulunur. Dolayısıyla oto radyatör tamiri gerçekleşen arızanın durumuna göre farklı bir metotlarla giderilmeye çalışılır. Sözgelimi radyatörde bir delinme varsa çeşitli kaynak ve lehim metotlarıyla arıza giderilir. Tabi bu metot her arıza için geçerli değildir. Örneğin peteklerdeki bir tıkanıklık için bu tarz bir onarım çalışmasına gerek bulunmaz. Sade bir tasarım olan radyatörlerde sık görülen bu tıkanıklıklar özel solüsyonlarla kolayca açılabilmektedir. Ancak kişinin bu işlemi kendi başına yapmaması gerekiyor. Çünkü bu işlemde radyatör temizliği için geliştirilen kimyasallar kullanılması zorunludur. Aksi takdirde sıradan kimyasal çözeltiler sisteme önemli düzeyde zarar verebilirler. Bu nedenle radyatöründe tıkanıklık olduğunu düşünen sürücülerin mutlaka bir uzmandan yardım almasını öneriyoruz. Umuyoruz ki radyatör tamiri nasıl yapılır konusunda faydalı bilgiler aktarabilmişizdir. İyi seyirler diliyoruz

Other News